OKTOBER 2024

MARKET UPDATE

De opkomst van streaming zou de macht van de grote muziekbedrijven ondermijnen werd er gezegd. Jonge artiesten kunnen zelf muziek uploaden op Spotify, Youtube of een andere Digital Service Providers (DSP’s) en de rol van bedrijven als Universal, Sony, Warner of BMG (de majors) zou zijn uitgespeeld.

Niets blijkt minder waar, de majors lijken machtiger dan ooit. Zelfs de grootste artiest ter wereld (en misschien wel allertijden…) Taylor Swift heeft een contract met Universal.

Een goed begrip van de industrie en de krachten/spelers hierin is essentieel voor een fonds als Pythagoras bij het nemen van de juiste beslissingen. Wij nemen u in deze update mee in de wereld van de majors:

Om te beginnen, wie zijn de majors? De namen vielen al, het gaat hier om bedrijven als Universal Music Group (UMG), Sony, Warner en BMG. Samen hebben zij bijna 55% van de muziekmarkt in handen. Amerikaanse en Europese competitiewetgeving waarborgt dat deze bedrijven met elkaar concurreren en dat zij hun marktmacht niet kunnen misbruiken. Maar dat zij hun dominante marktpositie zo nu en dan gebruiken i.p.v. misbruiken, daar profiteert de hele sector van.

Een goed voorbeeld hiervan is hoe Universal TikTok heeft gedwongen om betere vergoedingen te betalen voor het gebruik van muziek op hun platform. Universal maakt strategisch gebruik van haar markt positie en het gigantische artiestenportfolio om nieuwe spelers op de markt te laten betalen voor muziekgebruik. Dit toont aan dat de majors niet alleen op het gebied van muziekproductie en marketing sterk staan, maar ook de onderhandelingsmacht hebben om nieuwe techbedrijven te dwingen bij te dragen aan de inkomsten van de muziekindustrie.

Daarnaast is het interessant om te begrijpen dat het hele business model van de majors en alle spelers in de industrie door streaming fundamenteel is veranderd. Muziekbedrijven hebben jaar in jaar uit geïnvesteerd in nieuw talent omdat alleen de LP’s of CD’s van de hits verkocht werden. Met andere woorden, CD’s van vroegere hits werden lastig verkocht, om de omzet op peil te houden moesten er steeds hits worden gecreëerd. Door de jaren heen hebben de muziekbedrijven gigantische catalogi opgebouwd van muziekrechten. Echter, veel rechten leken tot 10-15 jaar geleden niets meer op te leveren, de verkopen van CD’s van “oude muziek” was namelijk minimaal, tot de komst van streaming. Bijna de helft van de inkomsten van een bedrijf als Universal komt op dit moment uit oudere rechten en dit is volgens Sir Lucian Grainge, CEO van Universal, nog maar het begin. In zijn market update in september beschrijft hij “streaming 2.0”, een toekomst waarin consumentenervaringen en verdienmodellen verder geoptimaliseerd worden. Op dit moment is het onderscheid tussen gebruikers minimaal, platforms hebben vaak slechts 2 of 3 verschillende abonnementen. Goldman Sachs ziet hier een grote kans en zegt dat als je “superfans” weet te bereiken je de prijs (inkomsten) per gebruiker vele malen kunt verhogen ten opzichte van de huidige prijs per gebruiker van nu gemiddeld zo’n EUR 3,50 per maand. Deze ontwikkeling kan heel interessant zijn voor Pythagoras, als fans van Pythagoras’ muziek bereidt zijn om hier meer voor te betalen en dat ook daadwerkelijk gaan doen zullen de inkomsten van het PMF stijgen.

Grainge benadrukt dat Universal actief samenwerkt met platforms om ervoor te zorgen dat artiesten meer inkomsten genereren en dat het systeem eerlijker wordt voor de muziekindustrie als geheel. Wanneer hij “eerlijker” zegt bedoelt hij vaak dat een song van een artiest meer moet opleveren dan een achtergrond-melodie of dan afspeellijsten van white noise (eentonige ruis die mensen bijvoorbeeld opzetten om een baby in slaap te wiegen). 

Ook de cashflows van deze majors zijn fundamenteel veranderd door de opkomst van streaming. Waar vroeger (naast het ontwikkelen van de muziek zelf) veel geïnvesteerd moest worden in bijvoorbeeld voorraad en distributie beperken de investeringen zich nu vaak tot het creeeren van de muziek en het verstrekken van voorschotten aan artiesten. Daarnaast verdienen de oude hits nu weer geld waardoor muziekbedrijven inkomsten zien stijgen. Deze situatie maakt dat de majors veel power hebben om te investeren en aankopen te doen. Dit biedt veel kansen voor Pythagoras zodra wij een exit gaan voorbereiden.  

Tot slot, een leuk weetje, Universal Music Group heeft Nederlandse roots en het wereldwijde hoofdkantoor is in Nederland (in Hilversum) gevestigd. Het bedrijf vindt haar wortels in PolyGram, dat in 1962 werd opgericht als een joint venture tussen het Nederlandse Philips en het Duitse Siemens. Ook hier blijkt Philips weer de aanjager te zijn van een enorme industrie die zich in Nederland heeft gevestigd, iets wij vandaag de dag zien gebeuren bij en rond ASML.