21 September 2021 | Job Woudt

Private-equity fonds Pythagoras koopt muziekrechten Willem van Kooten

De tachtigjarige zakenman en radiopersoonlijkheid Willem van Kooten, ook bekend als Joost den Draaijer, heeft zijn muziekrechten verkocht aan het dit jaar opgerichte Pythagoras Music Fund uit het Noord-Hollandse Laren.

In de catalogus van Van Kooten zitten hits van bekende Nederlandse bands zoals Shocking Blue, Golden Earring en Focus, die nog altijd een internationaal publiek aanspreken. Ook songs van Banarama, Stars on 45, BZN en Earth & Fire behoren tot de uitgavencatalogus.

De transactie werd dinsdagmiddag bekendgemaakt aan het FD, op dezelfde dag dat muziekuitgever Universal Music zijn stormachtige debuut maakte op de Amsterdamse beurs (koerswinst ruim 35%). Het afgelopen jaar viel een aantal Amerikaanse muziekiconen op, onder wie Bob Dylan en Neil Young, die voor vele honderden miljoenen de eigen songs verkochten.

Net als bij Dylan en Young vormt de gevorderde leeftijd de aanleiding voor Van Kooten om afstand te doen van de muziekrechten, die zijn ondergebracht in zijn vennootschappen Red Bullet en Nanada. Het gaat hier om de rechten op de opnames (in jargon de master rights) en de uitgaverechten. In totaal betreft het een portefeuille met 30.000 copyrights en 6500 opnames.

De composities zelf zijn in de regel in handen van de rechthebbende auteurs. ‘Daar verandert deze transactie niets aan’, aldus ex-Buma/Stemra-ceo Hein van der Ree, een van de initiatiefnemers achter het muziekfonds.

 

Hitcomponist John Ewbank als investeerder

De overname van Red Bullet en Nanada is de eerste die Pythagoras Music Fund heeft gedaan. Het in februari begonnen investeringsfonds bestaat uit bekende namen uit de vaderlandse muziekscene. Naast Van der Ree maakt hitcomponist John Ewbank en voormalig directeur bij Universal Music Publishing John Brands deel uit van deze organisatie. De expertise vanuit de beleggershoek komt van Michiel Boere, tot eind vorig jaar beleggingsadviseur bij de Zwitserse tak van zakenbank Van Lanschot Kempen.

Het muziekfonds mikt op een belegd vermogen van €100 mln en wil daarmee investeren in catalogi van muziekauteurs van het Europese vasteland. Het heeft intussen tussen de €60 mln en €70 mln aan investeringsgeld opgehaald en staat nog open voor extra kapitaal, aldus Michiel Boere.

Dat Pythagoras uitkwam bij Van Kooten is geen toeval. De relatie tussen de voormalige radio-dj en Hein van der Ree gaat terug tot begin jaren tachtig, wat een reden was dat de partijen snel tot zaken konden komen. ‘We kennen elkaar lang en goed’, aldus Van der Ree. ‘We zijn heel blij met deze acquisitie en zullen er zorgvuldig en respectvol mee omgaan.’ De partijen geven verder geen details over de overnamesom.

 

Venus in Netflix-serie The Queen’s Gambit

Muziekrechten leken met de opkomst van internet en de daarbij horende (illegale) kopieën op een kwakkelend bestaan af te stevenen. Maar door de opkomst van muziekstreamingdiensten zoals Spotify kennen de liedjes, inclusief oudere songs, een nieuw commercieel leven. Ook de vertoning van oude hits op YouTube of videodienst TikTok bezorgen de rechthebbenden een extra bron van inkomsten. ‘De muziek wordt weer herontdekt, de waarde blijft doorgaan’, zegt Van der Ree.

Muziekrechten blijven zeventig jaar na het overlijden van de auteur geldig. De uit 1969 stammende hitsong Venus van Shocking Blue, gecomponeerd door Robbie van Leeuwen, speelt bijvoorbeeld een prominente rol in de Netflix-serie The Queen’s Gambit, die de afgelopen week nog in de prijzen viel bij de Emmy Awards. Ook Hocus Pocus van Focus en Radar Love van Golden Earring doken een aantal jaren geleden op in de actiefilm Baby Driver, met onder meer acteur Kevin Spacey in een van de hoofdrollen.

Source: FD