10 Oktober 2024

Pythagoras Music Fund zet overtuigende tweede stap

Sinds de start in september 2021 heeft Pythagoras Music Fund een dertigtal aankopen gedaan. Daarmee is het fonds sinds maart van dit jaar volledig geïnvesteerd en heeft Pythagoras Music Fund een vliegende start gemaakt. Terwijl de eerste deals van het tweede fonds worden afgerond, ziet het Pythagoras-team dat investeerders steeds meer interesse krijgen in een muzikale toevoeging aan hun portfolio.

De strategie van het eerste Pythagoras Music Fund is succesvol gebleken. Er wordt geïnvesteerd in muziekrechten met een bewezen cashflow die direct rendement genereren. “Wij investeren in evergreens en local legends”, zo stelt industrieveteraan Hein van der Ree. Hij startte Pythagoras Music Fund samen met componist en producer John Ewbank, advocaat Rob Hendriks, financieel professional Michiel Boere en op de achtergrond John Brands. “Met John zat ik te filosoferen over al die rechten van grote jongens als Neil Young en Bruce Springsteen die je in Amerika verkocht zag worden, en over de fondsen die daar werden opgericht om in dergelijke rechten te investeren. Wij wisten al in vroeg stadium ‘dit gaat overslaan naar Europa’. Zodoende zijn we gaan onder­zoeken of we zelf een fonds konden oprichten om dat model te introduceren op de Europese markt.”

Grote zichtbaarheid

“In het begin hebben we echt wel flink moeten uitleggen wat we nu precies doen en hoe dat nu zit met muziekrechten”, zo lacht Michiel Boere. “In alle eerlijkheid was het voor mij ook even schakelen. Ik kom namelijk zelf niet uit de muziekindustrie. De afgelopen drie jaar heb ik echter van dichtbij kunnen zien hoe bewezen muziek ­continu wordt herontdekt. Zo heeft Pythagoras Music Fund bijvoorbeeld de auteursrechten van Lennaert Nijgh aangekocht. Instinctief zou je hem een ‘local ­legend’ noemen. Maar ook bijvoorbeeld een klassieker als ‘Pastorale’, uitgevoerd door Ramses Shaffy en Liesbeth List, is van zijn hand. Dat nummer is gelicenseerd door Apple TV, voor gebruik in hun serie ‘Ted Lasso’. Daardoor krijgt zo’n investering ook ineens internationaal waarde.”

Dat geldt ook voor diverse andere ‘local ­legends’. Een van de eerste grote acquisities van Pythagoras Music Fund waren Nanada Music en Red Bullet, waarin onder meer het klassieke repertoire van Golden Earring en Shocking Blue is ondergebracht. “Dan zit bijvoorbeeld een ‘Twilight Zone’ in een grote Hollywood-blockbuster als ‘Godzilla x Kong: The New Empire’. Dat is natuurlijk geweldig. Zulke sync licenties maken voor investeerders direct heel zichtbaar wat wij doen en hoe interessant muziekrechten kunnen zijn.”

Positieve sfeer

De laatste twee acquisities vanuit het oorspronkelijke Pythagoras Music Fund betreffen de rechten van overleden Stranglers-leden Jet Black en Dave Greenfield en de muziekrechten van Peter Sinfield. “Peter was ooit een lid van de progressieve rockband King Crimson, waarvoor hij alle teksten schreef”, zo vertelt Van der Ree. “Maar zijn catalogus is ook op veel andere niveaus interessant. Weinig mensen weten dat hij ook grote pophits schreef als ‘The Land of Make Believe’ van Bucks Fizz en ‘Think Twice’ van Céline Dion. En King Crimsons ‘21st Century Schizoid Man’ is gesampled in ‘Power’ van Kanye West. Een superinteressante acquisitie dus, waar we zeer blij mee zijn.”

“Het is een aankoop die – net als de Stranglers-rechten – uitstekend past bij wat we met Pythagoras Music doen”, zo zegt Van der Ree. Boere voegt toe dat de waarde van dergelijke acquisities valt of staat met de populariteit van de betreffende werken. “In die zin zijn muziek­rechten wel een heel bijzondere investering. Mensen hebben snel een gevoel bij muziek, zeker met liedjes waar ze zelf iets mee hebben. Maar uiteindelijk gaat het zoals bij elke investering ook om rendement. Je moet alles dus goed georganiseerd hebben, ­anders investeert men niet. De afgelopen jaren hebben we zonder meer een kentering zien ontstaan. Investeerders zijn op zoek naar pakketten die goed voelen. Ieder pensioenfonds zit in vastgoed, aandelen en private equity. Inmiddels zijn muziekrechten ook een interessante optie, omdat dat een heel andere risico-dynamiek heeft. Ik zeg zeker niet dat investeren in muziekrechten heilig is. Het is zeker niet risicoloos. Er kleven ándere risico’s aan en dat is waar investeerders naar op zoek zijn. Er zit een hele positieve sfeer en tendens in de muziekindustrie.”

Nieuwe zienswijze

De groei in interesse in muziekrechten heeft meerdere oorzaken. Boere benadrukt dat veel investeerders op een ­andere manier naar hun portfolio zijn gaan ­kijken. “Je merkt dat mensen die lange tijd in ­fossiele industrie of iets dergelijks ­hebben geïnvesteerd, daar nu vragen over ­krijgen van hun kinderen. Wij willen zeker niet claimen duurzaam te zijn, maar ­muziek is wel een heel vriendelijke investering. Het spreekt ouders aan omdat het hun ­kinderen ook aanspreekt.”

Van der Ree zegt dat ook het transparante karakter als erg aantrekkelijk wordt beschouwd. “Door de opkomst van streaming en sociale media waarin muziek wordt gebruikt, is het heel tastbaar en meetbaar wat bepaalde muziek doet. Ook zie je duidelijke oplevingen van populair repertoire bij de zoveelste verjaardag van een klassiek album. Dit soort dingen maakt dat steeds meer investeerders de lange levensduur van populaire muziek herkennen en ­erkennen. Daardoor ziet men steeds vaker in dat investeren interessant kan zijn.”

Grote stappen

Pythagoras Music Fund 2 is inmiddels van start. Er zijn al enkele aankopen gedaan en er zitten volgens Van der Ree en Boere diverse mooie acquisities in de ‘goed ­gevulde’ pijplijn. “Daarnaast kijken we op dit moment ook actief naar de Duitse markt”, vertelt Boere. “Daar is de verkoop van muziekrechten op dit niveau nog heel nieuw. Duitsland is een enorm grote markt, daar liggen dus kansen. Die kansen zijn er ook voor bijvoorbeeld Franse en Spaanstalige muziek.”

Van der Ree legt uit dat deze combinatie van muziek en finance niet alleen nieuw is voor investeerders, maar ook voor de ­creatieven in de muziekwereld. “Songwriters zijn niet gewend dat ze op oudere leeftijd kunnen zeggen ‘ik verkoop wat ik heb opgebouwd’. Dat gebeurde tot voor kort nooit. Dat die optie er nu wel is, is in Nederland goed aan het doordringen. In de landen om ons heen, staat die markt nog in de kinderschoenen. Wij kunnen met Pythagoras Music Fund in die gebieden ­zeker nog grote stappen gaan zetten.”