juli 2024

Portfolio UPDATE

Wij staan op het punt de eerste 5 catalogi aan te kopen in PMF 2. Met deze aankopen gaat PMF 2 deze zomer dan ook officieel van start. Een prestatie wat niet mogelijk zou zijn geweest zonder uw commitment en vertrouwen! Alle aankopen betreffen rechten die uitstekend passen in de strategie van Evergreens & Local Legends en die kunnen profiteren van de wereldwijde groei van streaming en gebruik van (originele) content.

Direct wanneer wij kunnen zullen wij u informeren over welke aankopen zijn gedaan. Over de aankopen zelf kunnen wij u op dit moment daarom nog weinig zeggen, daarom vinden wij het nu leuk om nu een belangrijke ontwikkeling in de industrie met u te bespreken:

Streaming is momenteel verantwoordelijk voor zo’n 35% van de inkomsten (in de industrie en ook binnen PMF 1). Binnen deze categorie zijn Spotify, Apple Music en YouTube de belangrijkste bronnen (zij genereren 90% van het streaming-inkomen). Een opvallend laag deel van het inkomen komt uit TikTok, terwijl het een van de grootste social media platforms ter wereld is. Deze conclusie heeft kennelijk  ook  Universal Music  getrokken en daarom zochten zij dit kwartaal de confrontatie met TikTok. Een clash met mogelijk ook positieve gevolgen voor de inkomsten van Pythagoras.

Om te beginnen wat historische achtergrond: Via het verdrag van Bern (1886) en de conventie van Rome (1961) is internationaal vastgelegd dat auteurs- en naburig recht beschermd zijn. Deze juridische bescherming vormt de basis van het kunnen exploiteren van muziekrechten Echter, bij het begin van een nieuwe exploitatie  proberen gebruikers hier vaak onder uit te komen door bijvoorbeeld te claimen dat zij muziek “promoten” en daarom niet hoeven af te rekenen. Cafés maakten deze claim in de jaren 30, Spotify, YouTube en Facebook deden dit in recentere tijden. Toch blijkt iedere keer weer dat de wet- en regelgeving goed in elkaar zit of wordt aangepast  en dat een gebruiker vroeg of laat gaat betalen.

Naast  juridische middelen, is de industrie steeds beter in staat om haar content met technische middelen te beschermen. Zo is het Universal Music gelukt al haar content van TikTok te (laten) verwijderen  en daarmee werd het ultieme middel ingezet om TikTok te bewegen richting een betere deal. Drie weken na deze rigoureuze stap volgde het persbericht dat TikTok en Universal Music een deal hebben gesloten waarna  andere industrie-partijen vaak snel volgen.