JULI 2024

portfolio UPDATE

Met de aankopen van rechten van de Gipsy Kings en van The Stranglers is Pythagoras Music Fund 1 sinds maart 2024 volledig geïnvesteerd. Het betreffen rechten die uitstekend passen in de strategie van Evergreens & Local Legends en die kunnen profiteren van de wereldwijde groei van streaming en gebruik van (originele) content.

In onze vorige update hebben wij uitgebreid stilgestaan bij het afsluiten licenties (gebruik van originele content door o.a. Netflix, HBO, Disney+, etc.). Deze licenties genereren zo’n 25% van het inkomen binnen het fonds. Streaming is momenteel verantwoordelijk voor ruim 35% van de inkomsten binnen Pythagoras. Binnen deze categorie zijn Spotify, Apple Music en YouTube de belangrijkste bronnen (zij genereren 90% van het streaming-inkomen). Een opvallend laag deel van het inkomen komt uit TikTok, terwijl het een van de grootste social media platforms is. Deze conclusie heeft kennelijk  ook  Universal Music  getrokken en daarom zochten zij dit kwartaal de confrontatie met TikTok. Een clash met mogelijk ook positieve gevolgen voor de inkomsten van Pythagoras.

Om te beginnen wat historische achtergrond: Via het verdrag van Bern (1886) en de conventie van Rome (1961) is internationaal vastgelegd dat auteurs- en naburig recht beschermd zijn. Deze juridische bescherming vormt de basis van het kunnen exploiteren van muziekrechten Echter, bij het begin van een nieuwe exploitatie  proberen gebruikers hier vaak onder uit te komen door bijvoorbeeld te claimen dat zij muziek “promoten” en daarom niet hoeven af te rekenen. Cafés maakten deze claim in de jaren 30, Spotify, YouTube en Facebook deden dit in recentere tijden. Toch blijkt iedere keer weer dat de wet- en regelgeving goed in elkaar zit of wordt aangepast  en dat een gebruiker vroeg of laat gaat betalen.

Naast  juridische middelen, is de industrie steeds beter in staat om haar content met technische middelen te beschermen. Zo is het Universal Music gelukt al haar content van TikTok te (laten) verwijderen  en daarmee werd het ultieme middel ingezet om TikTok te bewegen richting een betere deal. Drie weken na deze rigoureuze stap volgde het persbericht dat TikTok en Universal Music een deal hebben gesloten waarna  andere industrie-partijen vaak snel volgen.