Mei 2024

FINANCIËLE UPDATE

De eerste vraag wanneer muziekrechten worden verhandeld luidt vaak: voor hoeveel en wat was de multiple?

 

Achter de multiple verschuilt een uitgebreide analyse van de stabiliteit van iedere inkomstenstroom. Streaming wordt in de regel hoger gewaardeerd, eenmalige inkomsten uit licenties worden juist “genormaliseerd” en niet of minder meegenomen. Meer insights in deze analyse geven wij in volgende updates. Wij zullen ons nu focussen op de multiples van Pythagoras:

 

De strategie van Pythagoras is om “kleine” catalogi te bundelen in een (groter) fonds die daarmee een hogere waarde krijgt. In de industrie wordt dit een buy-and-build strategie genoemd. Individuele catalogi (de rechten van 1 artiest of van 1 songwriter) met lokaal repertoire hebben in de markt een waarde van 8-12x de netto jaaropbrengst (genormaliseerd voor eenmalige/niet stabiele inkomsten). Internationaal repertoire is duurder en heeft een waardering van richting de 11-16x met uitschieters voor top-repertoire van boven de 20x.

 

Zo gonst in de markt dat de catalogus van Bob Dylan voor 30x de jaaropbrengst is gekocht door Universal. Deze transactie vond vlak voor de beursgang plaats, waarschijnlijk had deze transactie voor Universal ook een sterke marketing-waarde.

 

De gemiddelde multiple van Pythagoras Music Fund bedraagt op dit moment 13.4x wat een bruto rendement genereert van 7,46% op geïnvesteerd vermogen. Netto na 1,25% management fee is dit 6,21%, in de investerings-fase is de cash-uitkering lager dan dit percentage door eenmalige kosten/investeringen (tussen de 5.50-6.00%). Na de investerings-fase is het bruto rendement minus de management fee de cash-uitkering.

 

Dan richting een exit:
Een potentiële koper kijkt naar de cashflow die uit de rechten volgt en neemt daarin niet de fonds-kosten mee (de 1,25% management fee). Voor een koper is de fonds-structuur namelijk niet relevant, deze is namelijk alleen opgezet zodat de investering toegankelijk wordt voor investeerders. Daarnaast hebben kopers vaak zelf een organisatie/apparaat waar (de rechten van) Pythagoras aan toegevoegd worden. Een potentiële koper analyseert de catalogus, de cashflow, de groeivooruitzichten en de stand van de rente. Toen de rente 0/negatief was lagen exit-multipels voor fondsen als Pythagoras op 17.5x tot 22x en soms zelfs hoger. Nu de rente gestegen is (een 10y Duitse Bund noteert vandaag op 2,35%) liggen exit multipels tussen de 16.5x en 19.5x, afhankelijk van de opbouw/kwaliteit van de catalogus. Dit is de “unlocked value” in Pythagoras Music Fund 1.

 

Vanwege de cash-uitkering vergelijkt men Pythagoras al snel met debt-investeringen (verstrekken van leningen). Echter, Pythagoras investeert in de assets (de muziekrechten), deze assets hebben geen debiteurenrisico wat wel komt kijken bij het verstrekken van een lening. Dit geeft Pythagoras een andere risico/rendement dynamiek en maakt dat Pythagoras een echte alternatieve belegging is.

 

Pythagoras Music Fund 2 heeft exact dezelfde strategie als Fonds 1, namelijk investeren in muziekrechten (assets) met een bewezen cashflows (evergreens & local legends) die direct rendement genereren. Waarde wordt toegevoegd doormiddel van optimalisatie en via een buy-and-build strategie.